muzejska noč


V soboto, 20. junija 2020, med 10. in 24. uro, vljudno vabljeni na Poletno muzejsko noč na Vrhniki. V razstavišču Moja Ljubljanica letošnje leto posvečamo ohranjanju tradicij in obrti, zato smo v sodelovanju s Turističnim društvom Blagajana Vrhnika, gospo Anko Grom in dr. Borutom Juvancem za vas pripravili celodnevni program na temo etnološke dediščine.

 Vsi programi Poletne muzejske noči so brezplačni.

 Informacije: www.mojaljubljanica.si 

FB dogodek: https://www.facebook.com/events/1509667579216259/

 

Veseli bomo, če povabilo delite naprej.

_______________  

 Program:

 

10.00 – 12.00

Lukacova kašča na Stari Vrhniki, Anka Grom, lastnica kašče

Prenova Lukacove kašče na Stari Vrhniki izkazuje uspešen model oživljanja ogrožene stavbne dediščine. S povezovanjem strokovnih in izobraževalnih služb, predvsem pa z veliko srčnostjo, je Anka Grom utrla pot k ponovni uporabi dediščine ter ohranjanju tradicionalnih znanj in praks tudi drugim lastnikom propadajočih objektov. Več o kašči, njeni starosti, uporabi, obnovi in drugih zanimivostih boste imeli priložnost slišati iz prve roke, gospa Anka Grom pa vam bo predstavila tudi orodja iz razstavljene etnološke zbirke.

Več o kašči: http://mojaljubljanica.si/wp-content/uploads/2020/03/2020-03-17-casopis-41-april-BP.pdf

_______________  

14.00 – 17.00

Star Maln, Turistično društvo Blagajana Vrhnika

Star maln nad Vrhniko leži globoko v dolini potoka Bele, nedaleč od enega od izvirov potoka. Izvir Lintvern je kraški sifon, občasni bruhalnik ali zaganjalka, ki vsake toliko bruha vodo, vmes pa delno ali popolnoma presahne. Od nekoč mogočnega mlina se je ohranila le zajezitev, mlinsko kolo je Turistično društvo Blagajana v letu 2019 v celoti obnovilo. Vabimo vas k ogledu novega delujočega mlinskega kolesa, dokumentarnega filma o prenovi kolesa leta 1993 in priložnostne razstave o načrtih celovitega oživljanja tega naravnega in kulturnega bisera.  

Več o Starem malnu: http://mojaljubljanica.si/wp-content/uploads/2020/05/2020-05-18-casopis-43-junij-BP.pdf

_______________  

18.00 – 24.00

Razstavišče Moja Ljubljanica, NaNovo, zavod za razvoj prostorske kulture

Razstava Moja Ljubljanica povezuje naravno in kulturno dediščino porečja Ljubljanice in razvoj vrhniškega prostora od prazgodovine do danes. V razstavišču je na ogled prek 400 arheoloških predmetov iz struge reke Ljubljanice in Ljubljanskega barja.

Več o razstavišču: http://mojaljubljanica.si/

_______________  

18.00-19.00

Predavanje Kašča, dr. Borut Juvanec, strokovnjak za vernikularno arhitekturo
»Kar nekaj take arhitekture je moč najti na vrhniškem: nekaj je potrebne pomoči za njen obstanek, nekatere objekte je treba rekonstruirati v celoti, nekaj zgradb pa še kar deluje in vztraja. Vsi trije tipi
 so pomembni in stvar strokovnjakov je, da jih prepoznamo, da pokažemo njihovo vrednost tako v zgodovini, v delovanju, v prostoru in med ljudmi. Najpomembnejše je slednje: arhitektura je namenjena ljudem.« Na predavanje zato še posebej vabljeni lastniki tovrstnih objektov, ki boste strokovnjaku lahko zastavili tudi konkretna vprašanja.

Več o kaščah: http://mojaljubljanica.si/wp-content/uploads/2020/02/2020-02-13-casopis-40-marec-BP.pdf

_______________  

19.00-24.00

Individualni ogled stalne razstave Moja Ljubljanica in občasne razstave Podvodna kulturna dediščina slovenskega morja

Več o občasni razstavi: http://mojaljubljanica.si/podvodna-kulturna-dediscina-slovenskega-morja/

 _______________   

 Vsi programi Poletne muzejske noči so brezplačni.

 

Obisk programov Poletne muzejske noči lahko združite z zanimivimi sprehodi v naravi in raziskovanjem vrhniške naravne in kulturne dediščine. V zelenem okolju Starega malna bo Turistično društvo Blagajana poskrbelo tudi za ponudbo tradicionalne in okusne hrane in pijače, v čisti vodi potoka Bela pa si boste lahko privoščili poletno osvežitev.

 

Veseli bomo vašega obiska! 


 

Poletna muzejska noč - vse informacije

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ 

Zadnjič posodobljeno (Sreda, 24 Junij 2020 17:57)