pspmali

V torek, 15.01, smo se zbrali v Občini Borovnica na Osnovni šoli dr. Ivana Korošca, kjer smo izvedli prvo »Podjetniško druženje z gostom« v sklopu projekta PSP Barje. Svoje podjetniške izkušnje je z nami delila Margita Vehar iz Srednje vasi pri Polhovem Gradcu, ki svojo podjetniško kariero gradi na poznavanju zelišč ter v okvirju podjetja Dežela zelišč svoje poznavanje zelišč ter priprave čajev in zelišč kombinira s sodobnimi pristopi trženja, pri katerem si v veliki meri pomaga z uporabo sodobnih elektronskih socialnih omrežij. Dotaknili smo se tudi sodelovanja Občine Dobrova – Polhov Gradec in Margite Vehar tako, da je bila z nami kot predstavnica občine Helena Čuk. Slednja nam je hkrati predstavila tudi, kako so se v njihovi občini lotili sodelovanja z različnimi lokalnimi ponudniki doma pridelanih in predelanih prehranskih in drugih izdelkov ter gostinskih, sobodajalskih in ostalih dejavnosti, to povezali v turistični produkt “Dobrote Blagajeve dežele” in lani vse skupaj nadgradili s turističnim produktom za najmlajše “Polhov doživljajski park”.

Na dogodku nam je Margita Vehar sprva izpovedala svojo osebno zgodbo, skozi katero je spoznala, da je nujno potrebno, da si zadovoljen sam s sabo, da lahko stopiš na podjetniško pot. Njene besede so bile: «Šele, ko si na dnu, se lahko postaviš spet na noge!«. Margita je na začetku stopanja na svojo podjetniško pot sodelovala v programih DPlac, Dplac Inkubator in Ferfl, ki jih izvaja Cene Štupar – CILJ. Tukaj je prišla do prvih podjetniških znanj in veščin. Razložila je, da je z razvojem sebe hkrati razvijala tudi svojo blagovno znamko. Vsem, ki imajo podjetniško idejo, ki jo želijo realizirati, polaga na srce, da si zastavijo ključna vprašanja, kot so, kaj imam, kaj znam, kakšne so moje izkušnje, kaj hočem, kaj zmorem, kaj me veseli, na koga se lahko obrnem po pomoč in ali sem ponosen nase. Da dobimo odgovore, se moramo ustaviti, pogovoriti sami s seboj, si zastaviti cilje in jih tudi zapisati. Pravi, da ovire na poti ponujajo vedno neke druge rešitve. Zelo pomembno je tudi, da se dodobra informiramo o formalnostih pred odprtjem pravne oblike podjetja, kot je to storila tudi sama in tako leta 2015 odprla »Deželo zelišč«. Trenutno sodeluje z brezposelnimi mladimi v programu Mladi M, Inštitutom IRDO MB, z Univerzami za 3. življenjsko obdobje in izvaja BNI predstavitve. Margitin pehtran iz Dežele zelišč najdemo tudi v Moji čokoladi za osrednji del čokoladne Slovenije na kar je zelo ponosna. Letos jo bomo lahko poiskali na 2. izmenjevalnici semen in sadik v Polhovem Gradcu, prav tako pa Margita sodeluje s tremi bioresonančnimi centri v Sloveniji, saj za njih zbira alergene v naravi. Sama skrbi za samooskrbo, pridelavo in predelavo zelišč, pakiranje izdelkov, marketing, prodajo, prodajo izdelkov po sejmih, prireditvah, z eno besedo bi lahko rekli, da je »one man band«.  Njeni izdelki so tudi del »Dobrot blagajeve dežele« občine Dobrova – Polhov Gradec. Za konec je Margita še  povedala, da je njena želja ozaveščati ljudi, da si lahko pomagamo sami.

Objava 1  kopija

Občina Borovnica je eden od partnerjev pri projektu Program spodbujanja podjetništva na Barju. Projekt, katerega nosilec je Javni zavod Cene Štupar – Center za izobraževanje Ljubljana, si je v okviru lanskoletnega javnega poziva LAS Barje z zaledjem pridobil podporo Evropskega sklada za regionalni razvoj. Dejavnosti projekta se bodo začele v januarju 2019 v Borovnici, z delavnico predstavitve dobrih praks medsebojnega sodelovanja na lokalni ravni za razvoj turizma v lokalni skupnosti in zaključile v oktobru 2019, ko bodo v okviru slovesnega zaključka na Vrhniki podelili priznanje za najboljšo v okviru projekta razvito podjetniško idejo.

logo1

logo las

 

Kratek opis operacije.

 

“Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj” 

Operacija je celovit program spodbujanja podjetništva s poudarkom na malih lokalnih idejah. Spodbujali bomo podjetništvo z družbenim učinkom in vse posameznike, ki imajo podjetniške ideje, vendar so zaradi svoje »majhnosti«, »lokalnosti« in »nizke finančne (in visoke družbene) donosnosti« spregledani v obstoječem podjetniškem podpornem okolju. Ko govorimo o idejah z družbenim učinkom, gre za tiste izdelke, produkte in storitve, ki imajo neko dodano vrednost za družbo, naravo in okolje v katerem živimo. K sodelovanju so vabljeni tudi tisti, ki ideje še nimajo, a bi želeli pričeti razmišljati in delovati v smeri podjetništva z družbenim učinkom. 

Vse aktivnosti bodo za udeležence brezplačne, pričele pa se bodo v začetku prihodnjega leta. 

Operacija vključuje Podjetniško druženje z gostom (5 druženj in ena motivacijska predstavitev projekta na Brezovici), kjer gre z tematska srečanja na katerih bo gost uspešen podjetnik ali strokovnjak s področja podjetništva. Druženja bodo potekala vsak drugi torek v mesecu in vsakič v drugi občini (Vrhnika, Dobrova – Polhov Gradec, Borovnica in Log – Dragomer). 

Podjetniški start up vikend, se bo predvidoma odvijal 1.6. in 2.6.2019. Pripravili bomo 8 izobraževalnih delavnic, z namenom intenzivnega razvoja lastnih poslovnih idej, lahko pa boste prijavili svojo idejo na javno povabilo, ki bo aktualno zadnji teden v maju in prvi teden v juniju. 

Podjetniška akademija bo zaprtega tipa, saj bo vključevala 3 zmagovalce start up vikenda in 10 izbranih na javnem povabilu, izvedli bomo 10 usposabljanj. 

V operacijo so vključene 4 občine območja LAS, to so Vrhnika, Dobrova – Polhov Gradec, Borovnica in Log – Dragomer. 

Namen operacije: 

Ustvarjanje pogojev za izvajanje podjetniških iniciativ in prispevanje k povečanju podjetnosti, ustvarjalnosti in inovativnosti ter podpirati delo z mladimi in starejšimi brezposelnimi osebami.

 Finančna podpora: 

Vrednost celotnega projekta znaša 51.650,96 EUR, od tega je 35.813,73 EUR sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

 Cilji: -vzpostaviti vsaj en delujoči model sodelovanja in povezovanja -vzpostaviti vsaj dva modela sodelovanja in vključevanja v gospodarske aktivnosti

 Rezultati: -operacija bo vplivala na vsaj 300 prebivalcev -vsaj eno podprto partnerstvo -vsaj en delujoči model povezovanja in sodelovanja -na novo vključeni vsaj dve ranljivi skupini (mladi, starejši brezposelni)

 Nosilec projekta: Javni zavod Cene Štupar- Center za izobraževanje Ljubljana

Partnerji v projektu: Območna obrtno-podjetniška zbornica Vrhnika, Občina Log-Dragomer, Občina Dobrova- Polhov Gradec, Turistično društvo Blagajana, Občina Vrhnika, Občina Borovnica

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Zadnjič posodobljeno (Ponedeljek, 20 Maj 2019 14:24)