Narodna noša je eden od kazalcev kulturnega bogastva naroda in škoda je, da bi tovrstno izkazovanje pripadnosti narodu in ohranjanju spomina na pretekle čase zamrlo, kljub napredku in tehnologiji, ki krojita tempo sodobnega življenja. Tako se je tudi na območju Vrhnike in okolice našla skupina ljudi, ki jih druži, ne le veselje in zanimanje za ta pol drugo stoletje stara oblačila, temveč tudi ponos, ki ga čutijo do domovine in njene kulturne dediščine.

Skupina se je oblikovala spontano. Začetki segajo v leto 1987, ko se je vodja skupine, ga. Ivana Logar, prvič udeležila avstrijske prireditve Villacher Kirchtag, pod okriljem Mengeške skupine narodnih noš. Poleg beljaške, je naslednja leta redno obiskovala tudi povorke ob Dnevih narodnih noš v Kamniku. Naklonjenost do obiskovanja omenjenih prireditev se je tekom let prenesla še na nekaj družinskih članov, sosedov in prijateljev. Glas se je razširil in sčasoma so simpatizerji začeli prihajati sami. Leta 2007 so bili že tako številčni, da so v Kamniku prvič nastopili kot samostojna skupina z vrhniškim grbom,  leta 2010 so nastopili tudi v Beljaku s pomočjo Turističnega društva Blagajana Vrhnika.

Zakaj to počnejo? Ker je namen plemenit, ker se radi  družijo in z veseljem  predstavljajo slovensko kulturno dediščino doma in v tujini. Pravijo, da iskren nasmeh in navdušenje gledalcev povork človeka naravnost osupne.

Blagajana 27.11.2014 001

 

 

 

Zadnjič posodobljeno (Sreda, 10 December 2014 08:32)